Кулінарія

Зробив домашню тушонку. Набагато смачніше і дешевше магазинного.

Думаю, всі в курсі, що хорошою тушонки зараз вдень з вогнем не знайти. Не сперечаюся, знайти її можна, але коштує він чималих грошей. Та й ціна, найчастіше, не гарантує якість, можна і в банку від іменитого бренду знайти відверто неякісну тушонку.

У кращому випадку там виявиться грам 180 – 200 м’яса, та й то не чистого – з прожилками, шматками сала.

Тому, я вирішив спробувати приготувати тушонку самостійно, і порахувати приблизну собівартість. Якісніше магазинної вона буде в будь-якому випадку, я ж хочу з’ясувати, наскільки вигідніше робити тушонку самому.

Ну, що поїхали..

Готувати тушонку я буду з свинини. Так як роблю я це в перший раз, вирішив загорнути тільки дві півлітрові банки, лише на пробу.

Що я використав: 1,7 кг свинини на кості зі шкурою, цибуля ріпчаста, сіль, лавровий лист, перець чорний горошком.

Спочатку зрізав м’ясо з кісток, видалив шкуру і нарізав на шматочки розміром з волоський горіх. У результаті вийшло трохи більше кілограма м’якоті, цього якраз вистачить на два банки.

Далі м’ясо потрібно посолити. На це кількість м’яса(1,2 кг) я додав півтори чайні ложки солі. М’ясо з сіллю гарненько перемішав в тазику.

Залишив так ненадовго, хай трохи просолится, в цей час зайнявся банками.

Банки я не стерилізував, так як готуватися тушонка буде в духовці прямо в них, просто добре промив з содою.

Закладати м’ясо почав з самих пісних шматочків м’яса, виклав шар додав пів-аркуша лавра, пару горошин чорного перцю і трохи дрібно нарізаного лука. Далі знову шар м’яса і знову пів-аркуша лавра і цибулю з перцем. На самий верх укладаємо найжирніші шматки м’яса.

Вийшло якось так.

У дві півлітрові банки влізло все м’ясо (1,2 кг). М’ясо в духовці пустить багато соку, тому його не потрібно сильно трамбувати і закладати в банку до країв, інакше рідина втече.

Банки я закрив фольгою і поставив у форму для випічки. На дно форми шар солі насипав, сантиметра на два. Сіль потрібно насипати обов’язково, інакше банки можуть тріснути від високої температури.

Форму з банками відправив у холодну духовку і для початку виставив температуру до 200 градусів.

Далі за м’ясом потрібно стежити, і як тільки виділився сік почне закипати, температуру слід зменшити до 120-130 градусів.

Тушонка повинна лише злегка побулькивать, в такому режимі залишаємо її готується на 3 години.

Через три години духовку я вимкнув і дав банкам трохи охолонути. Трохи охолоджені банки закатав, попередньо простерилізованими металевими кришками.

Далі, дав вистигнути тушенке до кімнатної температури, і відправив в холодильник на зберігання.

Пишуть, що приготовлена таким чином тушонка може зберігається півроку в холодильнику.

Стільки я зберігати не збираюся, у будь-якому випадку знімання її раніше.

Що сказати за смаком – за цим параметром домашня тушонка на голову перевершує всі магазинні, що я коли-небудь пробував. А про якість і говорити нічого не треба, в будь-якому випадку зроблений самостійно буде краще.

Тепер порахуємо, що у нас по цінах.

Вираховувати по грамам і копійках не буду, все порахую округлено.

М’ясо мені обійшлося в 310 рублів за 1,7 кг, я вирізав з нього 1,2 кг м’якоті.

З усього цього м’яса у мене вийшло 1100 грам тушонки, поділіть це число на 325(стандартний вага нетто банки магазинної тушонки) – виходить приблизно три з половиною банки.