Кулінарія

Огляд консервів з ностальгійною назвою – сніданок туриста.

На черговому огляді у мене продукт з ім’ям прийшли прямо з Радянського Союзу.
В часи СРСР, в період загального дефіциту, хорошу тушонку важко було роздобути, тому величезною популярністю користувалися різноманітні консерви з загальним назвою – Сніданок Туриста. Асортимент їх був досить великий – каші з м’ясом різних видів, рибні консерви з перловкою і томатною пастою, ліниві голубці, просто м’ясні консерви. Зручні вони були тим, що в них пропонувалося вже готове блюдо, яке можна було з’їсти навіть не розігріваючи.

Навіть зараз на полицях супермаркетів немає-немає та й з’являються консерви з настільки ностальгійною назвою. Нещодавно натрапив на таку в Магніті, ну і придбав для огляду.

Дизайн баночки виконаний в сучасному стилі, на мій погляд, вельми симпатично. Все в стилістиці туризму – ліс, компас, карта, намет, вогнище.

Коротка інформація з етикетки:

Склад: яловичина, шкурка свиняча,сіль кухонна, фіксатор забарвлення Е 250, цукор, перець чорний, перець червоний.
Харчова цінність: жир – 16 г, білок – 15 р.
Енергетична цінність: 200 ккал/ 850 кДж.
Термін придатності
Виготовлено за ГОСТ 9936-2015 – 3 роки.
Маса нетто – 300 грам
Масова частка м’ясних інгредієнтів при закладці не менш 98,2%.

Адреса та контактна інформація виробника.

З кримінального в складі тільки шкурка свиняча, так фіксатор забарвлення Е 250(нітрит натрію), він же виступає в ролі консерванту. Проти шкурки я нічого проти не маю, так і нітриту натрію бояться не варто, він в обов’язковому порядку, по регламентам Госту, повинен додаватися до такого роду консерви і ковбасні вироби. Його роль полягає в придушенні розвитку анаеробних бактерій, у тому числі палички ботулізму.

Щоб отримати смертельну дозу нітриту натрію, потрібно з’їсти в один присід близько 100 кілограм ковбаси.

На банці написано цікава примітка – перед вживанням охолодити, зазвичай буває навпаки, м’ясні консерви рекомендують розігрівати.

Ну, що ж, подивимося, що всередині.

Якщо чесно, консерви на перший погляд виглядають не дуже апетитно.

У банку виявилося досить таки багато желе.

Трохи більше 300 грам, з вагою все в порядку.

199 грамів – вага м’яса без желе. Це 66% від загальної маси.
Якщо вірити інформації на етикетці, закладено було 98 % м’яса. Це що, воно на третину уварилось чи що?
Доведеться скористатися допомогою всезнаючого Гугла.
Так, дійсно, м’ясо втрачає при варінні до 40% маси.

Цей “Сніданок Туриста”, на мій погляд, виявився вельми посереднім. З’їсти його звичайно можна, він навіть досить таки непоганий на смак, але все враження псує склад і консистенція продукту. Все таки хочеться пожувати м’яса, а тут якийсь холодець в банку.
Загалом, вдруге я такі консерви брати точно не буду.