Чичаррон – хрусткі чіпси зі свинячої шкурки. Дуже смачна закуска з копійчаного продукту.
Раніше я завжди вважав свинячу шкіру, що залишилася після оброблення м’яса, відходами. Або, викидав її, або відвіз у село, для собаки.
Як виявилося, даремно – виявляється з неї можна приготувати дуже смачну річ – чичаррон.
Це такі хрусткі, повітряні чіпси, дуже популярні в Іспанії і Латинській Америці.
У різних країнах приготування чичаррон розрізняється: де-то смажать шкіру з салом або навіть з м’ясом, вони бувають навіть просто з м’яса, і необов’язково з свинини.
Я ж, спробую приготувати цю закуску із звичайної свинячої шкіри, по самому простому рецептом знайденого в мережі.
Що у мене в підсумку вийшло, можете побачити нижче.
Нещодавно я готував з свинини і залишилася шкурка. Її я буду використовувати.
Шкіру потрібно ретельно очистити від можливих забруднень, при необхідності можна навіть поскоблить ножем, і постаратися зрізати все сало.
Далі промити під проточною водою і нарізати на квадратики приблизно – 2 x 2 див.
Я зробив невелику помилку – додав спеції відразу. Після обжарювання в розпеченому маслі я не відчув ніякого смаку приправ. На цьому етапі краще просто посолити шкіру, а спеції за смаком додати у вже готову закуску.
Тепер шматочки шкіри потрібно висушити. Для цього розкладаємо їх на деку, стороною вниз на якій було сало, і відправляємо в духовку розігріту до 150 градусів на 1,5 – 2 години.
Шматочки шкіри стали твердими – значить вони готові. Але є ще рано, та й не вийде, зуби про них можна зламати.
Тепер їх потрібно обсмажити у фритюрі.
За кілька секунд тверда шкіра стає повітряної як кукурудзяні палички
Обжаривал шкіру в звичайній каструльці з нержавійки, масла додав трохи – рівня двох сантиметрів цілком достатньо, все одно шкурка відразу ж стає повітряної і спливає на поверхню.
Відразу закидати велику порцію не потрібно, штучок по п’ять буде достатньо, так як готується чичаррон дуже швидко, секунд за 15 – 20.
Ось що в результаті вийшло у мене.
Вийшла дійсно дуже смачна річ – з гірчицею і хріном заходить взагалі чудово.
Приправити їх можна на свій смак, на мій погляд, сюди чудово підійде сушений часник і паприка. Можна їх їсти як звичайні чіпси, а можна використовувати навіть як закуску до пива.
Як виявилося, свиняча шкіра зовсім не вбирає олію при обсмажуванні, чіпси вийшли практично сухими і повітряними.
Є пара нюансів, які я помітив у процесі готування: по-перше, як я вже писав раніше, спеції потрібно додавати у вже готову закуску, солити ж краще перед сушінням.
По-друге, я використовував шкіру з різних частин туші, зі спини та з живота. На спині шкіра товщі і чіпси вийшли повітрянішими і сильніше збільшилися в розмірах, зі шкіри знятої з очеревини, чіпси не такі повітряні і твердіші. Найкраще використовувати шкірку зі спинної частини.