Уберегти банки з консервованими огірками від вибуху — реально! Розповідаю, як я це роблю
Завжди дуже образливо, якщо консерви, закочені від усієї душі, починає мутніти або вибухати, тим більше, що виправити ситуацію вже не можна, оскільки сезон дешевих овочів закінчився. У такій ситуації складно щось виправити, але можна її уникнути.
Щоб банки не вибухали і не пліснявіли, слід консервувати огірки строго за рецептом, зберігаючи всі пропорції, де б його не взяли, у сусідів або в книзі. Я закриваю овочі з власного досвіду і за своїми перевіреними рецептами. Загальні правила для початківців такі.
Підготовка тари і рецептура
При підготовці до консервації необхідно стерилізувати банки і кришки, без цього можна навіть не закривати овочі, вони довго не простоять. Також можна додавати інгредієнти «на око», оскільки недостатня кількість консерванту не дасть потрібного ефекту, і консервовані овочі зіпсуються. Огірки особливо чутливі до неправильної добірці додаються складових маринаду.
Важливо відбирати для консервування правильні сорту. Ранньостиглі сорти придатні для свіжого салату, а для засолювання бажано віддавати перевагу пізньостиглі. Є певні правила вибору для консервування огірків. Не можна брати:
- погано промиті;
- пошкоджені або м’які плоди;
- недостатньо промиті зелень і приправи.
Ретельно стежити за тим, щоб після стерилізації в банку не потрапило повітря.
Технологія приготування
Найкраще заготовляти свіжозібрані овочі. Я замочую щойно зрізані огірки на пару годин в холодній, бажано джерельній воді.
Потім готую тару для закруток: стерилизую банки і кришки, промиваю зелень і приправи. На дно банок укладаю листя чорної смородини, хрону, парасольки кропу і крупно порізаний часник, потім щільно набиваю банку огірками до середини, прослаиваю часником і парасольками кропу, знову вкладаю огірки і верхній шар над огірками роблю такий же, як нижній. Заливаю теплим маринадом: на літр води 2 ст. л. солі, 4 ст. л. оцту. На 3-літрову банку солоних огірків 100 г крупної солі і заливаю холодною джерельною водою.
Зберігання банок
При гарячому закочуванні банки перевертають, загортають і залишають на добу, потім прибирають в підвал. Найголовніше – зберігати банки в темному, прохолодному місці, при температурі в середньому +1 °С.
Помутнілі огірки
Якщо розсіл у банку помутнів, не варто зневірятися. Банку відкрити і спробувати огірки. Якщо м’які, то краще викинути, якщо міцні і хрусткі при каламутному розсолі, потрібно вжити в їжу в першу чергу або заново залити розсолом з урахуванням просоленности коренеплодів.
Немає нічого складного в підготовці тари і огірків до засолюванні, якщо все робити відповідно до вимог, то огірочки не будуть вибухати, ні мутніти.